Muziek
voorstelling wordt gespeeld op:
12-4-2014 20:30
Playground
Zaal open: 20:15
Toegangsprijs:
Kassaverkoop € 20,00
Voorverkoop € 18,00
Voorstelling is reeds geweest


Wereldband


Playground

Al jaren weet de Wëreldbänd verbluffende muzikaliteit te combineren met humor en theater. De vindingrijke musici beheersen een onwaarschijnlijk aantal instrumenten en nemen hun eigen speeltuin mee naar het theater. In hun nieuwste voorstelling ‘Playground’ overtreft de Wëreldbänd zichzelf.

Muziek, humor en veel instrumenten uit de hele wereld zorgen ervoor dat je 2 uur lang op het puntje van je stoel zit. Alles is mogelijk op de playground van de Wëreldbänd: ontploffende clowns, Schubert in de lucht en Popeye in Brazilië. Muziektheater met een flinke dosis humor zorgt voor de perfecte theateravond.


Bekijk ook filmpjes van de Wereldband op YouTube én de trailer van Playground.

Meer info bij: http://dewereldband.nl

 


De pers over Playground:
‘Wil je virtuositeit zien met muziekinstrumenten? Slapstick? Verrast worden? Van je stoel rollen van het lachen? Dan is de WËRELDBÄND met ‘Playground’ de perfecte gelegenheid voor jouw avondje uit.’ (Friesch Dagblad)

‘…sterke vondsten(...) zoals het Schubert-op-de-trampoline-nummer of een spectaculaire act waarin in vier minuten 34 instrumenten worden bespeeld ‘ (de Volkskrant)

‘…muzikaliteit van het vijftal is verbluffend(…)zoveel verschillende instrumenten beheersen grenst bijna aan het ongelooflijke…’ (Noordhollands Dagblad)

‘Playground is verbazend, absurd en vaktechnisch ijzersterk.’ (cultuurbewust.nl)

‘Als jij aan het eind van de avond nog stil op je stoel zit, had je waarschijnlijk je oren én ogen dicht.’ (Seven Days)

 

Over de Wëreldbänd en Playground

Wëreldbänd plundert rommelzolder in Playground
door Elaine Deege

De mannen van de Wëreldbänd zijn diep in hun hart altijd jongetjes gebleven. Ze troeven elkaar af met de nieuwste trucs op een toeter, of ze proppen zoveel mogelijk instrumenten in één nummer, gewoon omdat het kan. Meestal begint het als spel. Wie beheerst de meeste instrumenten? Wie krijgt er muziek uit een stuiterbal? Wie kan er, kortom, muzikaal het verst plassen? De jongensachtige competitiedrift is een van de grootste drijfveren achter deze 5-koppige hypermuzikale cabaret-act.

Overtreffende trap
Bandlid Rogier Bosman vertelt: “In onze eerste theatershow Lekker Warm bespeelden we zo'n 30 instrumenten. Voor Playground staat de teller nu al op over de 100. We blijven elkaar gek maken met rare muziekstijlen, idiote ideeën over scènes of nieuwe instrumenten. Waar de grens ligt? Geen idee, maar voor ons is het einde nog lang niet in zicht. Voor de 100, 120 instrumenten die nu in de show worden gebruikt, liggen er nog minstens zo veel in de repetitieruimte waar we nog nooit iets mee gedaan hebben...”

Rommelzolder
Het begrip ‘instrumenten’ wordt door de Wëreldbänd overigens nogal ruim opgevat. Ze haalden al muziek uit keukenhandschoenen, plastic bekertjes en kruiwagens, en ook in Playground komen weer originele ‘instrumenten’ voorbij. Bosman: “De show begint op een soort rommelzolder, zoals je oma die vroeger had. Daar ligt natuurlijk van alles: oude kleren, een krakende stoel, skispullen, een stoffige toeter van opa, oud speelgoed. De Wëreldbänd zou de Wëreldbänd niet zijn als we daar niet weer wat krankzinnige scènes uit halen.”

Jengelende buurman
Het uitwerken van al die krankzinnige scènes doet de Wëreldbänd dit keer met regisseur Titus Tiel Groenestege (die ook werkt met NUHR, Kasper van Kooten en Ali B). Aan hem de schone taak om het zooitje ongeregeld dat Wëreldbänd heet enigszins in toom te houden. Of niet? “Chaos is een voedingsbodem voor creativiteit. De repetitieruimte is een werkplaats en als iedereen daar lekker bezig is uitvindingen te doen of dingen in elkaar te knutselen dan geniet ik. Zelfs een buurman die er met zijn cirkelzaag dwars doorheen zit te jengelen kan soms een idee genereren. Daarbij werkt de Wëreldbänd heel associatief; een melodie roept een beeld op, een instrument een personage of één enkele klank een symfonie. Iemand vindt een plastic bekertje, knijpt erin, hoort een klank en binnen een paar tellen zit ik naar een plastic-bekertjes-orkest te kijken. Dat is creativiteit, humor en magie in één.”

Schubert op een trampoline
Als de acts te groot worden voor de zolder, verplaatst de show zich naar een speelpleintje op de hoek van de straat. Er wordt getapdanst op schaatsen, poppenkast gespeeld met een doedelzak en Schubert gezongen op een trampoline. “Aanvankelijk hadden we bedacht om het eens wat rustiger aan te doen”, lacht Bosman, “maar uiteindelijk staan we in onze repetitieruimte toch weer met het zweet in onze bilnaad te zwoegen op rare dansjes, wordt er aan lianen geslingerd en touwtje gesprongen... Het is gewoon te leuk om het allemaal niet te doen.”

Tour de force
De grootste krachtmeting van de avond is misschien wel het nummer Virtual scenes waarbij er in 3,5 minuut meer dan dertig (!) instrumenten bespeeld worden. Ooit bedacht als een studio-nummer, waarbij je ieder instrument in alle rust apart kunt opnemen, werd tijdens de repetities het idee geopperd om het stuk live op het podium uit te voeren. Hoe de heren zich daar uit gaan redden zal het publiek zelf moeten gaan bekijken. Eén ding is echter zeker: Playground is een overdosis creatieve waanzin die wordt gebracht door een stel ‘music maniacs’ van het zuiverste water.

Playground is op 12 april 2014 te zien in De Kei in Reusel.

 

Hieronder vindt u alle reacties op deze voorstelling, geef ook uw mening.